#makan2

170,507 posts tagged with #makan2

Photos and Videos about #makan2

Orderan pelangan stia dapur999 Biar tdk bosan pelangan setia stiap hr pastinya akn ad menu diluar menu favorit 🙏🙏🙏 bebas ongkir bandung minimum 5bks (lumayan ya hemat, biaya yg tdk harus ) Masakan rumahan Enak, praktis, tanpa bahan pengawet, dijamin tdk mengecewkan lidah dan bikin ketagihan dan utama kantong anda karena harga ekonomis Order 081958111159 Bandung #ootd #ootdbloggers #makanapa #makanyuk #gaya #harian #instagramfood #jengkol #jengki #kulinerbandungjuara #bandungan #bandungtrip #food #kulineran #bandungfoodsociety #cemilanbandung #kabupatenbandung #duniakulinerbdg # #makanankekinian #masakanrumah #makan #makanmakan #makanterusss #enakdisini #lezat #foodie #makananenak #makan2 #makananmurah #dapur999

Dan kali ini kita makan ketoprak 2 bungkus, dan yang kalas harus menerima hukuman untuk maman krupuk yg ditaburi garem. . . Doyang banget makan. Ia dong... kagak makan mati lah. Terimakasih telah menyaksikan video kami kali ini. Oh iya, jangan lupa untuk : Join Us : @foodchampion @foodchampion @foodchampion . =========================== #makan2 #marimakan #makanbesar #makansedap #hobimakan #demenmakan #makananjogja #yukmakan #mukbang #mukbangindonesia #kulinertangerang #kulinerpurwokerto #kulinercirebon #kulinerjember #kulinerhits #kulineran #kulinertegal #kulinerkediri #kulineraceh #infobandungkuliner #kulinerpasar

Emang adek kuat makan semua?😂 .⁣⁣ 🌷Pengen dapet update video setiap hari?🌷 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter .⁣⁣ Cr : dm for credit #makanyuk #viralbanget #pecandumakanan #videokeren #makanankekinian #laperbener #viralkan #pesonakuliners #unik #kepiting #mukbangindonesia #jktgo #eatandtreats #gurita #seafoodlovers #udang #makanmakan #sukamakan #makan2 #makanmakanmakan #lapar #hobimakan #videokeren #makanyuk #makananindonesia #maknyus #makanterusss #pedasgila #makanpedas #wowlaper

Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

bikinn yukss ahh.. Mie Ayam kurang lengkap tanpa si teman setianya ini nih! Bahan: Bahan Kulit: 100 g tepung terigu protein tinggi 25 g tepung sagu 1/2 sdt baking powder 1/2 sdt garam 1/4 sdt kaldu ayam bubuk 1/2 sdm margarin 4 1/2 sdm air hangat Minyak Bahan Isi: 100 g ayam giling 100 g daging giling 75 g tepung sagu 1 btr telur 2 siung bawang putih 1 sdm kecap asin 1/2 sdm minyak wijen Lada Garam Gula Cara Membuat: 1. Isi, aduk rata bahan isi. Dinginkan dalam lemari es. 2. Kulit, campur tepung terigu, tepung sagu, baking powder, garam, kaldu ayam bubuk, dan margarin. Aduk sampai berbutir. 3. Masukkan air hangat. Uleni hingga kalis. Diamkan 20 menit. 4. Giling adonan dengan gilingan mi dari nomor 1 (paling besar). 3 kali sampai licin. Kecilkan gilingan. Giling kembali 3 kalis ampai licin, kecilkan gilingan begitu seterusnya sampai ketebalan nomor 6. Potong-potong kotak 10x10cm. 5. Ambil selembar kulit. Beri isi. Lipat kiri dan kanannya dan rekatkan dengan air. 6. Goreng dengan minyak yang dipanaskan di atas api sedang sampai matang dan kecokelatan. .repost @masaktv . . #mieayam #makan2 #makanapa #masakanibu #sotoayam #bekal #bihun #idebekalhariini #makananhits #makanmakan #menusarapan #pesonakuliners #masaksendiri

Yang’s Chilli Crab . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @adikfoods . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan Follow @resepiimasakann @resepisheilarusly.my tanda sokongan anda terima kasih. Ayam Kukus Halia 😍😍😍 . Bahan-bahan: 1. Ayam - di potong2 ♧Bahan2 Perap♧ 1. 3 cm Halia - hiris kecil2 2. 2 ulas Bawang Putih - cincang 3. Kicap Cair - 1/2 sd mkn 4. Sedikit Garam 5. Serbuk lada putih - jika suka 6. Minyak Bijan -1/2 sd mkn 7. Daun bawang - dihiris . Cara-cara: . ♡perap ayam dgn bahan2 perap selama 30minit. ♡kukus 10min -15min *kukus bergantung kpd brp byk ayam korang masak ♡tabur hirisan daun bawang. siap👍 Kredit: Jo Isabelle Joannes . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #halalfood #resepiimasakann #masakmasak #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #foodpanda #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

The Duck and Noodles combo is one delicious pairing! #lingling #linglingdimsumandteahouse #dinewithsyah

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • • Cheese Tart Ain Kamis Resepi shell / crust 1) 240gram buttercup 2) 100gram gula aising (diayak) 3) 1biji telur gred A (dikocak sedikit) 4) sedikit esen vanilla 5) 580gram tepung gandum (jgn masukkan semua) Cara-cara : 1) gaulkan buttercup & gula aising guna senduk kayu aje. Kacau2 manja sampai sebati. 2) masukkan telur & esen vanilla. Gaul lg hingga licin berkilat. Xpyh beria Sgt. Guna mood manja2 aje. 3) masukkan tepung sedikit Demi sedikit. uli hingga licin & xmelekat ditangan & mangkuk. Klu melekat tambah tepung sikit2 . Kalau nk warna warni, tambah pewarna selepas doh siap diuli . 4) acuan tart pastikan kering tanpa setitik air pon sebelum digunakan 5) bakar dgn suhu 170c selama 15min.. Ikut oven memasing Resepi adunan cheese 🧀 1kg cream cheese (biarkan sampah suhu bilik) 🧀 200gram gula aising (diayak. Jgn malas) 🧀 2 biji telur gred A 🧀 sedikit esen vanilla. Cara-cara : 1) putar cream cheese Yang telah lembut hingga kembang licin. 2)masukkan gula aising.. Putar lg hingga betul² sebati & tak berketul. 3) masukkan telur & esen vanilla. Putar lg hingga sebati. 4) pipingkan jem blueberry kedalam shell tart.. Jgn terlalu bnyk. 5) pipingkan pulak cream cheese separas dgn shell tart. Kemudian letak sedikit jem blueberry keatas cream cheese tadi, Dan lorek dgn lidi utk dptkan sedikit bntuk yg menarik. 6) bakar dgn suhu 150 selama 8min. Sentuh permukaan cream cheese, dia dh xmelekat dijari. Selamat mencuba. . Kredit Ain Khamis . Jom Jom Follow kak 🥰 @resepikitchen @resepikitchen

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan Follow @resepiimasakann @resepisheilarusly.my tanda sokongan anda terima kasih. AYAM GORENG BEREMPAH 😋 Bahan : Ayam ; Potong ayam besar2,slalu sy potong 4, Bahan kisar; resepi utk setengah ekor aym, Bawang besar 1bj, Bawang putih 3 ulas, Halia,lengkuas 2 inci, Cili kering/serbuk cili, Serai 3 batang, Ketumbar 1 sudu, Buah keras 3bj,tak letak pun boleh, #kuantiti cili kering/serbuk cili tu ikut selera masing2 ye,klu xnak letak pun blh.. Blend semua bahan tu dgn 2biji telur dan air asam jawa,klu blh jgn masuk air langsung sbb kita taknak ayam tu berair sgt,klu letak air pun stakat utk bg blender tu pusing je.. Perap ayam tu dgn bahan yg dikisar tadi, masukkan serbuk kari 1sudu,garam,daun kari sikit, secubit gula,1sudu tepung beras dan 1 sudu tepung jagung,sedikit bahan perasa contohnya hilal/aji/cukup rasa/pasti sdp etc.. Perap 30minit, satu malam lg umphh.. Goreng dgn api sederhana,tutup dgn penutup periuk sewaktu menggoreng.. 2-3 minit sblm angkat kena buka tutup periuk.. Kaedah ni untuk dapatkan ayam yg rangup tp berjus didalam.. Untuk dapatkan serat yg garing tu, bila dah siap goreng smua ayam.. Amik serdak2 yg tinggal dan goreng dgn api sederhana, masa tgh goreng tu.. Kacau2 serdak tu supaya dia x bergumpal atau berketul.. Bila dah garing..angkat..tus..dan tabur pada ayam goreng tadi.. Nota# lepas goreng ayam, rehatkan ayam tu lebih kurang 5-10minit sblm dipotong,sbb kita xnak ada darah yg keluar lepas ayam dipotong. . Kredit : Murni Rahmat . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • • MARBLE BUTTER CHEESE CAKE. Bytangangatal. Bahan2. 150 butter. 200gm gula acing 4biji telur gred A 100ml susu cair 1tsp esen vanila 2tsbp serbuk koko 250gm tepung gandum 1tsp baking powder 1/2 tsp soda bikabonat. Cara2 ayak bersama tepung gandum. Baking powder. Soda bikabonat. Pukul gula. Butter. Cream cheese. Sehingga kembang dn gebu. Masukkan telur 1 persatu. Pukul sebati sebelum. Telur seterusnye dimasukkan. Masukkan campuran.tepung gandum. Baking powder. Soda bikabonat yg telah diayak tadi. Esen vanila.pukul sebati. Masukkan susu cair. Pukul sebati Bahagikan. Adunan 2 bahagian. 1 adunan asal dan 1 lagi campurkan dengan serbuk koko. Tuang adunan asal dan koko. Berselang seli. Dalam loyang yg telah disapu ngan majerin Kertas tu pun kena sapu nan majerin sekali. Bakar pada suhu 160c. Selama 45 minit. SELAMAT MENCUBA. MOGA SUKSES. . Jom follow @resepidelicious 🥰 #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan Follow @resepiimasakann @_dapurmira @dapur.emma tanda sokongan anda terima kasih. Air soda laici herb Bahan bahan yang diperlukan: *1 botol besar air aiskrim soda. *1 tin laici /guna longan pun boleh. *2 batang serai ~ dititik. daun pudina ~ terpulang berapa helai. *1 biji lemon ~ dihiris nipis. * asam boi putih. ais batu secukupnya. Cara caranya: -Cuci semua bahan hingga bersih. -Hiriskan lemon nipis nipis. -Letakkan daun pudina. -Masukkan lemon yang telah dihiris. -Diikuti asam boi putih. -Masukkan 1 tin buah laici / longan.( tmsk airnya) -Tuangkan air aiskrim soda secukupnya. -mskkan ais batu -perah ckit lemon agak dlm stgh bj msk dlm -Akhir sekali masukkan serai yg telah diketuk credit : Sue Fiysya‎ . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

😍😍😍 Tag Temanmu yang mungkin suka ini . Tag Temanmu yang mungkin suka ini . Ide Makan hari Ini FOLLOW 👉 : FOLLOW 👉 @jogja_belumakan FOLLOW 👉 @jogja_belumakan FOLLOW 👉 @jogja_belumakan credit : dm me please #makan #makanmakan #sukamakan #lapar #kuliner #makanan #kakimakan #makanbanyak #makanankekinian #kulinerkakilima #gorengan #nonhalal #makanyuk #makan2 #seleranusantara #makanantradisional #lupadiet #makanmakanmakan #makanansedap #sukamasak #laperbanget #masakmasak #sayasukamasak

🍽 Lunch Set 🍽⁣ ⁣⁣⁣⁣ Deskripsi : ⁣⁣⁣⁣ SET ALAT MAKAN JERAMI PORTABLE⁣ Cocok dibawa pergi / travelling karena ukurannya tidak terlalu besar dan gampang disimpan. ⁣ 1 set Terdiri dari :⁣ - 1 pasang Sumpit⁣ - 1 pc Sendok⁣ - 1 pc Garpu⁣ - 1 box penyimpanan⁣ (Packing box kardus)⁣ ⁣ Ukuran Detail : ⁣ -Kotak jerami : 21 x 5,5cm ⁣ -Sendok : 16cm⁣ -Garpu : 15,5cm⁣ -Sumpit : 17,5cm⁣ Berat : 100 gr⁣ ⁣⁣⁣ 💰Rp 12.000 / pc ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ #lunchbox #alatmakan #makanmakan #ayobeli #barangmurah #barangbagus #makan2 #original

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan Follow @resepiimasakann @dapur.fasha tanda sokongan anda terima kasih. *Resepi Penang Char Kuey Teow* . *Bahan-Bahannya* : . 👇 *Bahan untuk Pes* :👇 . 200 gm udang (guna 12 ekor udang size L) 250ml air (masukkan ½ cawan sahaja, sebab air rebusan dah banyak) 4 ulas bawang putih di ketuk 6 sudu besar sos tiram 3 sudu kecil kicap pekat 3 sudu besar kicap manis 1 kiub pati ikan bilis . *2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1 sudu kecil) *1 sudu kecil gula *** Garam dan gula secukup rasa. . . . *Bahan untuk Mee* :👇 . 300gm kuey teow ( untuk 3 pinggan, boleh guna yang halus tu) 1 sudu besar cili boh Kerang Sedikit kucai & taugeh 1 biji telur . . . . *Cara Membuat Pes* :👇 . 1. Rebus udang dengan air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. 2. Air rebusan jangan buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala. . 3. Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni. 4. Campurkan semua bahan untuk paste dengan air pati udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. 5. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dalam fridge. . . . *Cara Menggoreng Mee* :👇 . 1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dalam 4sb paste tadi (guna 2 senduk kecil). . 2. Masukkan udang yang telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. 3. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh dan kacau rata. 4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dalam 3-4 minit sahaja, pastikan api kuat semasa memasak. Selamat Mencuba.... . Repost: @_resepidapur #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

- Lahirnya seorang anak dalam sebuah keluarga memang merupakan kebahagiaan sekaligus kebanggaan tersendiri bagi setiap pasangan suami istri. Namun tidak ada yang tahu berapa lama mereka harus menantikan kehadiran sang buah hati. Cukup banyak pasangan suami istri yang berpisah karena mereka tidak kunjung dikaruniai buah hati. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Untuk bunda yg menantikan kehamilan, tetap semangat terus ikhtiar, do'a dan tawakal. Segera konsultasikan keluhan bapak/ibu. - #makanmakan #sukamakan #kakimakan #nonhalal #makanbanyak #makan #makanyuk #lapar #makan2 #seleranusantara #makanantradisional #lupadiet #makanmakanmakan #makanansedap #sukamasak #laperbanget #masakmasak #sayasukamasak #foodhits #maknyus #citarasaindonesia #pesonakuliners #kulinermania #jangkrikkuliner #reseproemahku #pecandumakanan #wowlaper #makanananindonesia

Seafood kesukaan siapa nih?😍 . 🌷Pengen dapet update video setiap hari?🌷 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperhunter .⁣⁣ Cr : vivifood #makanyuk #viralbanget #pecandumakanan #videokeren #makanankekinian #laperbener #viralkan #pesonakuliners #unik #kerang #mukbangindonesia #jktgo #eatandtreats #gurita #seafoodlovers #makanmakan #sukamakan #makan2 #makanmakanmakan #lapar #hobimakan #videokeren #makanyuk #masakbesar #makanterusss #makanmalam #videomakanan

YA ALLAH ..... Hati rasanya luluh Iantah ketika mendengar kerabat, teman sudah hamil lebih dulu dari hamba yang menikah lebih awal® Terkadang air matapun menganak sungai dikedua pipi.. Apa yang salah ya Allah? Apa hamba masih tidak layak? Apa hamba masih belum maksimal dalam berusaha? Apa hamba masih Ialai dalam memohon pada-Mu dimalam-malam yang gelap? Ya,, Allah,, Mohon ikhlaskan hamba setiap mendengar berita kehamilan orang lain.. Mohon sabarkan hamba dalam penantian ini Mohon kuatkan hamba dalam usaha memiliki momongan.. Mohon hadirkan janin dalam rahim hamba bulan ini ya Allah.. Wujudkan cita2 pernikahan kami Iewat ikhtiarnya Terapi Hamil Alami. jadikanlah kami seorang ibu dari anak2 kami.. Aamiin.... Selamat Pagi selalu semangat ayah bunda terapinya bunda. Semoga segera terjawab dengan ikhtiarnya. Konsultasi gratis: WA 087828927345

Mantul banget nih . 🌷Pengen dapet update video setiap hari?🌷 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperfoody 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperfoody 👤 Klik tombol FOLLOW di 👉 @laperfoody . #makan2 #makanmakan #kakimakan #marimakan #lapar #masakankampung #makanantradisional #sedapsangat #makanbanyak #makanyuk #yukmakan #sukamakan #nonhalal #makan #seleranusantara #lupadiet #makanmakanmakan #makanansedap #sukamasak #laperbanget #masakmasak #sayasukamasak

Resepi sosej ayam homemade 🐓 • 200gm isi ayam • 1 biji telur • carrot • daun sup • bawang holland sebelah • 2 ulas bawang putih • 1 sk lada hitam • garam dan gula • 2 sb tepung ubi • 1/4 cawan air Cara-cara • blend semua bahan di atas sehingga halus • masukkan dalam plastik ais / aluminium foil • kemudian kukus/rebus dalam 15 minit • keluarkan dari plastik/aluminium foil dan goreng • siap ! * kalau guna aluminium foil elok kukus. Selamat mencuba ! Credit: nuhazkitchen . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Dapat daging korban baru ni mak kite buat nasi daging cicah ayaq asam hirup sup hangat! Aduiii padu bak anggg 😋🤤 Resepi ni pun ambik dari fb tapi lupa nama sebab salin dalam buku je 😅 mintak halal empunye resepi ye 😘 ❤️ RESEPI NASI DAGING AIR ASAM ❤️ ▪️2-3 bahagian daging ▪️Garam ▪️Air Cara 👉Basuh bersih daging, takyah potong biar seketol seketol. 👉Masuk air gan garam masak sampai daging empuk lembut. BAHAN TUMIS UTK NASI ▪️4 biji buah pelaga ▪️1 batang kulit kayu manis ▪️5 biji bunga cengkih ▪️Setengah sudu lada hitam kasaq ▪️1 kuib ayam ▪️1 sudu minyak sapi tambah sikit minyak masak ▪️Setengah tin susu cair ▪️2 sudu serbuk kurma ▪️Selai daun pandan ▪️Garam secukup rasa Cara 👉Panaskan minyak sapi gan minyak masak tumis buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih lada hitam, tumis hingga naik bau. Pastu baru masuk serbuk kurma. Tumis hingga pecah minyak, baru masukkan susu, daun pandan kuib. Dah wangi baru masukkan beras dalam 4-5 pot. Kacau sebati. Bole dah masuk dalam rice cooker. 👉Tambah air rebusan daging tadi ikut sukatan pot beras tadi jugak. Settle bahagian nasi 😋 RESEPI AIR ASAM ▪️Sudu makan asam jawa ▪️Secawan air ▪️2bijik bawang merah (dadu) ▪️Sebijik tomato (dadu) ▪️10 bijik cili api (potong hiris) ▪️2 bijik cili besar merah (hiris) ▪️Setengah inci belacan ▪️3 4 tangkai daun kesum (cincang) ▪️ Garam gula Secukup rasa Cara 👉Masuk semua bahan yang dipotong dadu, dhiris dan cincang tadi dalam bekas. Letak air, asam jawa. Kemudian tumbuk lumat belacan masukkan dalam bekas. Gaul semua dah perasa kan dengan gula garam. ‼️ Hidangan ni utk 6-7 orang makan ‼️ Nak sedap goreng daging tu lepas rebus, goreng kejap api besar. ‼️Daging hiris nipis lepas goreng Okayy siap! ❤️ credit : Hazwani Radzi‎ . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa

APAM TELOR TUMPAT 😋🤤😍👏🏻 . First Time Sy Tgk Apam Telor Mcm Nie Di Pasar Besar Tumpat 😍😋 Ade Ke Kat KL Mcm Nie 🤔 Mohon Share Plzzz 🙏 . . . Kalau Ke Indonesia 🇮🇩 Sy Mmg Xkn Miss Beli Apam Balik Dorg Panggil “TERANG BULAN” 😍 Pun MASYA ALLAH Sgt SEDAPPPPP 😋🤤 . . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @@biendalavienda . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

nak lagi resepi, boleh follow @dapurfashasandha . Ya Allah yg ni lg sedar dr yg aritu....yg ni guna resipi lain. Laki kita suka wak....moist2 gitew. Resipi siapa pun xingat dh sbb ada 3-4 resipi kek pisang 🍌 ni dlm simpanan. Kek pisang moist Bahan-bahan: . 1 1/2 cwn tepung gandum -ayak 1/2 sk soda bikarbonat -ayak 1 sk baking powder -ayak 4-5 bj pisang -dilenyek (sy guna 6bj 🍌kecik2) 1 cwn minyak jagung 3/4 cwn gula halus 2 bj telur B esen vanila dan esen pisang Cara-cara: . 1. Mix minyak jagung,gula halus,telur,esen vanila dan esen pisang smpi kembang dan gebus 2. Masukkn pisang lenyek mix sebati 3. Masukkn bhn2 yg diayak. Kaup balik dgn spatula/senduk aje sebati 4. Gris loyang dan alas baking paper 5. Tuangkn adunan dlm loyang 6. Bakar dgn suhu 170'c selama 30mnt krmudian turunkn suhu pd 150'c bakar lg 20-30mnt @ smpi msk. ***klu suka boleh hiriskn pisang dan susun atas adunan kek sebelum bakar ***nk lg sedap lps kek msk biar dulu semalaman br potong n mkn #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

RESEPI LALA MASAK PEDAS MASAM MANIS SEDAP. Sebut kata lala, ni antara menu wajib bulan puasa pegi cari kat bazar ramadhan. Pembuka selera orang kata. 😍 Meh buat sendiri, lagi jimat dan boleh makan banyak² BAHAN-BAHAN: 1. lala untuk 2 orang makan. 2. 2 sudu Cili kisar. 3. 1 sudu kicap manis. 4. ½ sudu sos cili. 5. ½ sudu sos tomato. 6. ½ sudu sos blackpaper. 7. ½ sudu sos tiram. 8. Serai 9. 2 biji bawang merah & bawang putih. ( Cinv Cang halus) 10. 1 inci Halia 11. Daun limau purut. ( X letak pun x pea) 12. Lemon @ asam jawa. 13. Serbuk perasa maggie 14. Gula dan garam secukup rasa.😍 CARA PENYEDIAAN: masukkan minyak kedalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan serai. Apabila dah warna kekuningan, masukkan cili kisar sehingga sedikit garing. Kemudian, masukkan sedikit air, sos cili, sos tomato, sos blackpaper, kicap, kiub maggie, dan biarkan mendidih. Biar sedikit pekat. Kemudian, masukkan air asam jawa @ aor lemon, gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan lala dan gaul rata kemudian tutup. Masak 3-5 minit sahaja. Jangan terlalu lama nanti isi lala akan kecut. Sangat mudah dan yang penting sedap. Tips., Jangan terlalu cair. Nanti kurang uummmppp. 😍😍 Selamat mencuba. ❤️ Salam sayang dari cik gillis a.k.a Syikin Gillis. LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

nak lagi resepi, boleh follow @resepimasakankampung Cara buat Martabak Popiah Express ala cikGal So ni ada berapa bahan simple boleh guna & terus makan yeahh! Untuk isi popiah, guna ja resepi ikut tekak memasing. Kalau cikGal simple ja. Guna sayur yang ada dalam peti sejuk tu haaa. Isi popiah: Sayur kobis Kacang panjang Carrot Daging kisar (kebetulan ada isi burger daging Ramly pakai jak) Kulit popiah Mozarella Cheese (letak kalau suka) Telur ayam Bawang merah Bawang putih Lada putih Garam & Gula secukupnya ================= Cara- cara: 1. Untuk isi ni, tumis ja bawang merah, bawang putih, masukkan daging kisar. lepas tu masukkan sayur sampai lembut sikit. 2. Letak lada putih, garam & gula. Dah siap! senang kan? hikss 3. Untuk kulit popiah, sediakan beberapa lapis kulit popiah, susun ikut gambar ya. Kalau cikGal buat 2 lapis each side x 4 supaya luas & tak bocor. Takut pulak bocor time goreng kan? 4. Untuk lekatkan kulit popiah antara satu sama lain, guna air ja okeh? Pastuh bolehlah letak inti sayur tadi. 5. Dalam inti boleh letak telur jugak Pecahkan dia (tengok gambar) lepas tuh lipat buat segi 4 macam orang jual martabak jawa tu haaa. Letak mozarella cheese kalau suka. 6. Ada dua versi yang cikGal buat. Versi Crunchy (kulit popiah saja) & Versi kulit popiah salut telur di luar. Vavavommm! Shiap! Boleh buat wiken ni bagi anak & laki makan. Kompem berebut sebab sedap 🤣 Dah penat sangat gulung popiah sebijik-sebijik kan. Haaaa, ni besar gedabak potong terus ngap! Kredit:DapurCikGal LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • • Resepi Biskut Semperit Bahan2 : 250 gm butter 2 biji kuning telur 1 cwn gula aising 1 cwn tepung jagung 1 1/2 cwn tepung kastard 2 1/2 cwn tepung gandum 1 sudu teh esen vanilla ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut ) Cara2: 1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu 2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh 3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah 4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit Nota: 1. Sukatan 1 cwn= 100gm 2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard 3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit ======================================== Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim via buku resepi ibu . Jom Jom Follow kak 🥰 @resepikitchen @resepikitchen

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • Caremel puding😍👌✔️ Cukup senang buatnya Bahannya.. 15 biji telor 1 tin susu cair 1 tin susu pekat 1 tin air suam 1sudu camca tepong kastat@ jagung 3 sudu besar esen vanila 1 mangkuk gula pasir untuk di hanguskan Belander kesemua bahan diatas kecuali gula Ketepikan dahulu👌✌️ Sedia kan cup-cup yer Belender cukup hanya 2ketik sahaja yer. Masak gula hingga perang tapi jangan hitam sangt ..yer Dah cair dah perang boleh masukkan air 1cawan sejukkan sebentar..yer Masukkan 1sudu gula yg dihaguskan tadi dlm cup_cup yang tersedia👍👍👍 Pas tu masukan bahan yg dibender tadi dlm 1senduk sahaja Hihaaaa....pas tu kukus 15 minit dah cukup yer # jangan kukus lama nanti keras # Selamat mencuba✔️👌✌️💃💃 credit : ‎Siti Asiah Ismail‎. . Jom follow @resepidelicious 🥰 #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

[ROYAL TEA] Creme Brulee Milk Tea from Royal Tea. For me, rasa milk tea dia kurengg sikit. Tapi Creme Brulee tebal and sedapp. Maybe kena pandai minum milk tea untuk dapat sekali rasa creme brulee dia. . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @the_eating_buddies . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Promo kaw-kaw murah. Meh boleh pilih 4 jenis cake ni dengan harga rm31.80 sahaja. Kos penghantaran hanya RM15-RM20 mengikut lokasi. Harga penghantaran di tetapkan oleh runner. Boleh wasap sis Di 012 6536991 untuk tempahan. #keksedap #birthdayparty #cake #dessert #squadalongturboo #jemputmakan #malaysianfood #foodphotography #foodporn #foodie #makan2 #sukamakan #birthdaycake #majliskahwin #yum #shahalam

Butter Prawns. . Eggs Floss 1. 5 biji kuning telur (lebih pun boleh jika suka banyak floss😁)+ 1 sb susu cair- kacau 2. Goreng guna minyak + butter ( ikut cara dalam video tu, tuang kuning telur aras tinggi sikit-sikit tanpa henti sambil kacau) 3. Dah agak keemasan, tuang dalam tapisan dan biarkan minyak tiris. Floss yang halus akan kelihatan Udang 1. Udang perap dgn lada putih, sedikit gula , minyak bijan, garam. Gaul dengan 1-2 putih telur,ha!!! ini saya ikut cara #resepiyatiekitchen memang best @yatiekitchen thank you👍Goreng sekejap & ketepikan 2. Panaskan sedikit minyak + butter 3. Tumis hirisan bawang & bawang putihh 4. Masukkan cili padi potong & daun kari 5. Dah wangi, masukkan susu cair dalam 1/4 cawan 6. Masukkan kiub bilis sikit, lada putih gula perang & garam 7. Masukkan udang dan gaul hingga kering 8. Matikan api & gaul dengan 1/2 egg floss. 1/2 lagi tabur di atas masa hidang . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @adikfoods . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Nak lagi resepi? Follow @resepimasakemak Resepi Bebola Milo @travel_physio Bahan-Bahan: 60gm mentega 60gm gula kastor 60gm serbuk badam atau gajus 3 sudu besar serbuk Milo Sedikit esen vanila 2 sudu besar jem (sebarang perasa) Serbuk kek dari lebihan kek yang telah dihancurkan (sebarang perasa) Coklat urai berwarna-warni. Cara Membuat: 1. Putarkan mentega dan gula sehingga berkrim. 2. Campurkan esen vanilla, serbuk kek, Milo, serbuk badan dan jem. 3. Gaul bahan hingga rata sehingga menjadi doh. 4. Buatkan bentuk bula seperti bola dan golek kedalam coklat urai. Boleh juga guna badam, kacang atau apa sahaja bahan kegemaran anda. 5. Masukkan bebola kedalam mangkuk kertas untuk lebih cantik. Boleh dihidangkan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM @resepimasakemak

Banyaknya cheese dia 😋 . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @cznburak . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Bile time raye korban...hakak pun x terkecuali la nk post daging jgk..harini hakak masak daging black pepper simple version hakak..x de org tanye resepi pun tp saje nk tepek jgk..😂 Bhn2 : Minyak masak tuk menumis Daging lebh kurg sekilo *Bwg merah 1/2 biji (hiris nipis) *Bwg putih 3ulas (hiris nipis) *Halia 2inci (hiris nipis) *2-3sudu mkn lada hitam(tumbuk) 3sudu sos lada hitam 1sudu kecil kicap manis Sedikit garam n perasa Sedikit air tuk lembutkan daging Sayur2an ikut suke..(akak letak carrot..capsicum kuning..cili merah..daun bawang n bwg holand) Cara2 : Tumis bhn yg bertanda * smpi layu..masukkan daging n sos lada hitam..gaul n tumis sekejap.. masukkan air paras daging..biar smpi empuk..masukkan kicap.. garam n perasa..kalo x cukup empuk masukkan lg air.. Agak2 dah masak n kuah dh nk kering..masukkan sayur2..tutup kuali/periuk..tutup api..biar dlm beberapa min..boleh tabur hiasan n hidang..mkn ngan nasik panas2..😁😁😁 credit ; Farhana Mispan‎ . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Resepi nasi ayam paling senang😆😆 10 org makan ➡Ayam seekor jgn potong 1biji bwg besar 3ulas bwg putih 1inci halia *blend n lumur pd ayam perap jap 1/2 jam atau lebih ➡Rebus ayam dlm air panas meggelegak 5-6 minit..air dh panas br masuk ayam..klu nk kulit cantik glowing wajib tutup periuk😆 ➡angkat ayam n sapu dgn 5sudu sos tiram 2sudu kicap manis 1 sudu madu 1sudu minyak bijan *pastu gantung jap ayam dlm 1/2 jam atau lebih bg ayam kering jap..nt goreng kulit cantik n xla meletop2..cara gorg sy dh nyatakan kt ⤴ NASI➡beras 4pot *1biji bwg besar *3ulas bwg putih *1inci halia Semua *diblend Kiub ayam 2 Garam 2sdt ➡Cairkan majerin 2sudu..tumis bahan blend n daun pandan..masuk kiub ayam n garam..serbuk kunyit hujung sudu teh..masuk air rebusan ayam..n masuk beras Sukatan air 2kali ganda dr masak nasi biasa SOS CILI Cili kering dh blend 1/2 senduk nasi Cili merah besar 4bj blend dgn 5ulas bwg putih Sos cili 1/2 cawan Gula lebih..garam..cuka ➡Masak semua bahan tambah air sikit Dh masak cili letak air tepung jagung agak2 nk pekat mana KICAP AYAM Bwg putih 5ulas cincang Sos tiram 1/2 cawan Kicap manis 1/2 cawan Gula lebih ➡tumis bwg putih.minyak sikit je..masuk kicap sos tiram gula n tambah air..n pekatkan dgn air tepng jagung Resepi sup mcm biasa laaaa😁😁 Haaaa. Senang x😆😆😆 . Kredit Resepi : sur aida . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Emang adek kuat makan semua ? 😂 .⁣⁣ Pengen dapet update video setiap hari ? . 🔸Klik tombol FOLLOW di 👉 @kuliner.masakini 🔸Klik tombol FOLLOW di 👉 @kuliner.masakini 🔸Klik tombol FOLLOW di 👉 @kuliner.masakini . . Video from Unknown (Dm for credits) 😊 #makanyuk #viralbanget #pecandumakanan #videokeren #makanankekinian #laperbener #viralkan #pesonakuliners #unik #kepiting #mukbangindonesia #jktgo #eatandtreats #gurita #seafoodlovers #udang #makanmakan #sukamakan #makan2 #makanmakanmakan #lapar #hobimakan #videokeren #makanyuk #makananindonesia #maknyus #makanterusss #pedasgila #makanpedas #wowlaper

Resep Indomie Goreng Fire Chicken Mozzarella Saus Richeese By @moumasak Bahan-bahan : 1 bks Indomie goreng Jumbo 250 gr Dada ayam 1 sachet Tepung bumbu ayam crispy instant 6 sdm Air dingin/es Keju cheddar parut secukupnya Keju mozzarella secukupnya Air secukupnya Saus richeese : 6 sdm Saus barbeque 6 sdm Saus sambal 6 sdm Saus tomat 1 sdm Bubuk cabai (sesuai selera) 1 sdt Gula pasir 1/2 sdt Bawang putih bubuk Cara membuat : 1.Siapkan wadah,ambil 3 sendok makan tepung bumbu dan tambahkan air dingin,aduk merata 2.Ambil kembali wadah dan tuang sisa bahan tepung bumbu 3.Celupkan daging ayam kedalam tepung basah dan balur ke tepung kering lalu goreng angkat dan tiriskan 4.Campur semua bahan saus lalu masak dengan api kecil,tambahkan air secukupnya,aduk 5.Masukkan mie instant yang sudah direbus (mie sudah diberi bumbu mie-nya),aduk kembali 6.Terakhir tambahkan keju cheddar parut dan keju mozzarella,tunggu meleleh Angkat dan sajikan . . . . #kuliner #kulinerbandung #kulinerjakarta #kulinersurabaya #kulinerjogja #kulinermedan #makananenak #jajanan #jajanankekinian #cemilan #cemilanenak #cemilansehat #makanterus #makanan #marimakan #makanmakan#sukamakan #kakimakan #nonhalal #makanbanyak #makan #makanyuk #lapar #makan2 #seleranusantara #makanantradisional #lupadiet #makanmakanmakan #makanansedap #sukamasak

It is so hard to capture Indonesian food in pictures. If you are looking to try something new, try the Indonesian Food at Twin Panda on Parmer Lane. This is their Soto Betawi. It’s beef in curry broth with fried potato, tomatoes, padi oat crackers, rice. Soto is basically turmeric based soup. Some regions makes Soto with chicken based and without coconut milk. Trust me, this dish will take your tastebuds to town. Other dishes I recommend is their Nasi Padang, Oxtail Soup, spicy fried fish. They have weekend specials and make sure to ask for the Indonesian menu.

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan Follow @resepiimasakann tanda sokongan anda terima kasih. RESEPI SOTONG SUMBAT TELUR ••••••••••••••••••••••••••••••••••• Sotong 3 ekor 3 biji telur 1 biji bwg merah potong dadu Daun kucai Cili besar ptong dadu garam Cara - cara : 1) Goreng mcm biasa pastu kacau2 buat telur hancur. 2) Sumbat telur dlm sotong. Sumbat padat2 lg sedap. 3) Pastu msukkan kepala stong ccuk dgn lidi.. Utk sambal sotong, sy buat tumis bodo je 😂😂 SAMBAL ======= 5 biji bwg merah 3 ulas bwg putih 2sb cili kering blend 2sb kicap *blend bwg Cara - cara : 1) Tumis smua bahan2 yg diblend sehingga kering. 2) masukkan air, msukkan perasa kicap, gram gula tu. Masukkan sotong. 3) Balik2 kan posisi sotong tu. Anggaran msak 10-15 mnit.. 4) dh masak angkat letak dlm pinggan bru gunting sotong tu.. Kredit : Nurul Shafira #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler#malaysiafood #makanmakanmakan

Sekadar berkongsi resepi masakan.Like dan follow @resepiimasakann tanda sokongan anda terima kasih. NASI ARAB "MANDI" AYAM bahan-bahan rempah mandi *kisar halus, buat byk2 dan simpan dlm botol kedap udara 15 biji buah pelaga 10 kuntum bunga cengkih 20 biji lada hitam 3 helai daun salam kering 1 sb biji jintan putih 1 sb biji ketumbar Cara Goreng semua bahan tanpa minyak sampai naik bau. kisar halus. simpan dlm botol kedap udara . Bahan-bahan nasi - 12-15 org 1 kg beras basmathi - rendam 1/2 jam 1.5 liter air (blh guna buat rebus ayam dan air rebusan dimasukkan ke dlm beras masa nak masak nasi. tp saya lbh suka guna air biasa. air rebusan yd dijadikan sup. nasi pun lambat basi 1 btg kulit kayu manis 1 labu bawang besar - potong dadu / mayang halus 2 kuntum bunga lawang 1 labu bwg putih - xpayah potong (tp kalau rasa nak mayang pun blh) 2" halia - mayang 3 helai daun [andan - simpul 3 batang cili hijau besar 2 rumpun btg ketumbar beserta akar 2 sb rata garam nota: saya dah taip pjg2 tiba2 pc hang... penat menaip. ini dah taip lg sekali. nnt sambung balik k? dah xde mood dah huhuhu Kredit: Zura Ibrahim . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Sekadar berkongsi resepi masakan.Jangan lupa like dan follow @resepiimasakann tanda sokongan anda terima kasih. GALAXY BOBA PEARL By @kuali_helena Bahan Boba: 1/2 cawan gula perang 1/2 cawan air 2 cawan tepung ubi kayu sedikit garam pewarna dark blue Satukan gula perang, garam dan air kedalam periuk. Masak hingga mendidih. Tutup api. Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit sambil dikacau. Angkat dan letak sedikit pewarna. Kemudian uli hingga menjadi doh yang tak lekat ditangan. Gentel kecil dan bulatkan. (Jika adunan terasa kering boleh tambahkan lagi sedikit air) Letakkan bebola boba kedalam pinggan yang berisi sedikit tepung ubi, untuk mengelakkan boba melekat satu sama lain. Bahan Air Gula: 1/2 cawan gula perang 1 helai daun pandan, simpul air secukupnya Satukan kesemua bahan diatas, masak atas api kuat hingga mengeluarkan uap. Masukkan boba dan rebus selama 45minit. Angkat dan letak kedalam air berisikan ais. Boba siap untuk digunakan! Nota Tambahan: Tujuan merebus boba dengan air gula, supaya boba nampak berkilat. Buang air gula bekas rebusan boba, terlampau banyak kanji boba akan melekit. Dalam periuk lain, rebus sedikit air dan gula (yang baru) dan sejukkan. Simpan boba yang dah siap kedalam air gula yang baru kita rebus tadi. . Jom follow @resepidelicious 🥰 #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

Sekadar berkongsi resepi masakan.Jangan lupa like dan follow @resepiimasakann tanda sokongan anda terima kasih. Gegelang Bawang bersama Mozzarella Cheese BAHAN-BAHAN 2 bawang putih besar 3-4 hirisan mozzarella keju 2 cawan tepung 5 biji telur 2 cawan serbuk roti Minyak, untuk menggoreng Sos marinara PENYEDIAAN 1. Kupas dan potong bawang menjadi bentuk gelang 1 sentimeter. Pisahkan setiap satu. 2. Potong mozzarella cheese menjadi 4 jalur. 3. Letakkan gelang bawang yang kecil di tengah yang lebih besar. 4. Isikan jurang antara gelang bawang dengan cheese mozzarella. Ulang dengan gelang bawang yang masih tinggal dan bekukannya selama 1 jam. 5. Letakkan tepung, telur, dan serbuk roti dalam tiga mangkuk berasingan. 6. Masukkan setiap gelang yang disediakan ke dalam tepung, kemudian telur, kemudian serbuk roti, kemudian kembali ke telur, dan terakhir kali ke dalam serbuk roti. Ulangi dengan gelang bawang yang tersisa. 7. Panaskan minyak dalam periuk. 8. Gorengkan gegelang sehingga coklat keemasan, berhati-hati agar tidak menggoreng mereka terlalu lama kerana keju boleh cair sepenuhnya. 9. Tuangkan ke atas tuala kertas, kemudian dihidang bersama dengan sos marinara! . Jom follow @resepidelicious #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

Sekadar berkongsi resepi masakan.Jangan lupa like dan follow @resepiimasakann tanda sokongan anda terima kasih. Kek Lapis Red Velvet Saiz loyang: 8" x 8" Bahan-bahan: Adunan merah 250 gram mentega (saya pakai Anchor) 5 biji telur ayam gred A 235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko 2-3 sudu makan serbuk koko 175 gram gula kastor 150 gram susu pekat manis 1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g) 1 sudu teh ovallette pewarna merah n sedikit red velvet emulco Adunan Cheese 500 gram cream cheese 3 biji telur ayam gred A 120 gram gula kastor sedikit esen vanila (shima gantikan dgn lemon essence) Cara-cara membuatnya: 1. Adunan Merah: Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya. 2. Adunan Cheese: Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga. 3. Panaskan oven 170-190'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat. Bila dah nampak kering dan masak boleh lah sudukan satu lagi lapisan, sebanyak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya....lapis sampai habis. 3 lapis merah 1 lapis cheese 3 lapis merah 1 lapis cheese ...Dan seterusnya Selamat Mencuba! kredit : @resepisheilarusly.my #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #sedap #sedapgiler #malaysiafood

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🌿Kafe Adik Kakak🌿 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm🔹🔹🔹🔹🔹 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm 🔹🔹🔹🔹🔹 ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-NASI AYAM-SATAY🔥 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #吉打 #makan #jjcm #nasilemakzamzam #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #foodblogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #foodie #foodstagram #vscomalaysia

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🌿Kafe Adik Kakak🌿 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm🔹🔹🔹🔹🔹 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm 🔹🔹🔹🔹🔹 ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-NASI AYAM-SATAY🔥 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #吉打 #makan #jjcm #nasilemakzamzam #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #foodblogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #foodie #foodstagram #vscomalaysia

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🌿Kafe Adik Kakak🌿 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm🔹🔹🔹🔹🔹 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm 🔹🔹🔹🔹🔹 ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-NASI AYAM-SATAY🔥 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #吉打 #makan #jjcm #nasilemakzamzam #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #foodblogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #foodie #foodstagram #vscomalaysia

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🌿Kafe Adik Kakak🌿 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm🔹🔹🔹🔹🔹 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm 🔹🔹🔹🔹🔹 ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-NASI AYAM-SATAY🔥 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #吉打 #makan #jjcm #nasilemakzamzam #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #foodblogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #foodie #foodstagram #vscomalaysia

Orderan pelangan stia dapur999 Biar tdk bosan pelangan setia stiap hr pastinya akn ad menu diluar menu favorit 🙏🙏🙏 bebas ongkir bandung minimum 5bks (lumayan ya hemat, biaya yg tdk harus ) Masakan rumahan Enak, praktis, tanpa bahan pengawet, dijamin tdk mengecewkan lidah dan bikin ketagihan dan utama kantong anda karena harga ekonomis Order 081958111159 Bandung #ootd #ootdbloggers #makanapa #makanyuk #gaya #harian #instagramfood #jengkol #jengki #kulinerbandungjuara #bandungan #bandungtrip #food #kulineran #bandungfoodsociety #cemilanbandung #kabupatenbandung #duniakulinerbdg # #makanankekinian #masakanrumah #makan #makanmakan #makanterusss #enakdisini #lezat #foodie #makananenak #makan2 #makananmurah #dapur999

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my . Kek Sarang Semut Bahan-bahan: 1 cwan gula 1 cwan air pnas mendidih (cairkan gula shingga perang n berbuih halus dgn api perlahan kmudian masukkan air pns perlahan2 sehingga larut dlm gula hangus td) 80g margerin (dicairkan sblum masuk adunan) 3 biji telur 1/2 cwan susu pekat 3 titik esen vanilla 1 sdt soda bikarbonat 1 cwan tpung gandum Cara-cara: *whisk telur perlahan *masukkan susu pekat *masukkan esen vanilla *masukkan margerin yg dh dicairkan *masukkan soda *masukkan tpung gandum *akhir skali masukkan air gula hangus >kacau sebati >bakar api bwah 170° 25minit kemudian tukar api atas bawah selama 15minit 160°(utk oven 100L). . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Besar giler admin tengok mandy lembu ke unta tu. . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @cznburak . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

nak lagi resepi, boleh follow @dapurfashasandha . Sardin gulung tepung bestari......sedap juga sbb pedas2..ada cara dibawah .blh la try. . Bahan-bahan: . Sardin tin..(sy guna pertima) Kobis Bwang besar Karot . Cara-cara: . Panaskan minyak..tumis bwang hingga layu..masukkn sardin dan sayur tdi...biarkan sampai kering Ambil roti dan lenyetkan hingga leper.letak inti dan gulung..letakkn sedikit air kt hujung gulung sbb tak nk bg tbuka bila goreng..bancuh tepung bestari yg pedas..celup roti dan goreng smpai kekuningan.....siap utk dihidangkan.😊😊 . Kredit: Roses Eagle . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

KETIKA DIAM DIAM MAKAN DIKELAS Siapa yang pas sekolah dulu sering makan di kelas? Tag teman sekolah yang suka makan bareng dlm kelas⁣ . credit @godaandiet_ DI FOLLOW AJA DULU SIAPA TAU NANTI BUTUH 😉 👉@resepbundaterbaik Semoga bermanfaat 😊🙏 . . ============================================= Terimakasih banyak🙏🙏🙏 . mau di repost gratis? tags dan mention kami @resepbundaterbaik #bekalpiknik #bekalsimple #bekalmakanan #bekalku #bekalsimpel #bekalsehatku #bekalsuamikerja #bekalsehatanak #bekalsuamikerja #bekalsehatanak #bekalrumahan #bekalsikecil #bekalkreatif #makanansemarang #makanmurah #makanmalam #ceritamakan #makananhits #makan2 #makanterusss #makananjakarta #marimakan #cemilanhalal #cemilandiet #cemilanmanis #cemilanmalam #cemilankeluarga #cemilanindonesia #cemilanpku #cemilanpedes

#makan2 yong tau foo sdap @bulat bulat corner larkin

nak lagi resepi, boleh follow @dapurfashasandha . Caremel puding😍👌✔️ Bahan-bahan: . 15 biji telur 1 tin susu cair 1 tin susu pekat 1 tin air suam 1sudu camca tepong kastat@ jagung 3 sudu besar esen vanila 1 mangkuk gula pasir untuk di hanguskan Cara-cara: . Kisar kesemua bahan diatas kecuali gula Ketepikan dahulu👌✌️ Sedia kan cup-cup yer Belender cukup hanya 2ketik sahaja yer. Masak gula hingga perang tapi jangan hitam sangt ..yer Dah cair dah perang boleh masukkan air 1cawan sejukkan sebentar..yer Masukkan 1sudu gula yg dihaguskan tadi dlm cup_cup yang tersedia👍👍👍 Pas tu masukan bahan yg dibender tadi dlm 1senduk sahaja Hihaaaa....pas tu kukus 15 minit dah cukup ye. Kredit: ‎Siti Asiah Ismail . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

Rasakan menjadi ibu. Rasakan menjadi bagian dr kesempurnaan wanita. Dan rasakan menjadi bagian dari surga Tuhan. Kalau bunda yang lain bisa punya anak, kenapa BUNDA TIDAK? Memang semua adalah kuasa Tuhan, tapi jika bunda tetap berusaha, maka percayalah, pasti Tuhan akan memberikannya. . آمين آمين ياربّ العالمين Yuk bun, konsultasikan hambatan kehamilannya segera, jangan biarkan malaikatnya kecilnya terlalu lama untuk menunggu bunda METODE PROMIL PRAKTIS DAN SEHAT DALAM WAKTU YANG RELATIF SINGKAT WA: 088226098600 🌴Like 10 photo terakhir & follow 🌴Tag kerabat atau teman kamu 🌴Nyalakan pemberitahuan untuk mendapatkan informasi seputar kesehatan dan kehamilan. Indah nya kebersamaan jika kita saling berbagi kepada orang di sekitar kita agar saling mengetahui 👪👰🙏🙌

Kawan gaduh n kawan kerja @miliannnnnn @nuramelia_azmi @syahierakamar @faziranajmudin . . Nampak x betapa gigih hakak nk sorokkn badan tu biar nmpk kurus mcm bebudak bbnu tu😅😅😅 . . A little t/🔙 on last nite small gathering.. #aestheticnurse #makan2 #companyevent

Cobain yang ini .gampang kok di buat!! Hari ini bakin ayam balado...seperti biasa ayamnya sy ungkep dulu pake bubuk kunyit, bawput dan lengkuas geprek + daun salam Ungkep ayam sampe empuk, lalu gorengnya sebentar aja, gak perlu terlalu kering Bumbunya : 10 cabemerah, 5 bawmer dan 1 bawput, saya ulek kasar aja dan 1 bh tomat dicincang, kalo mau halus cabe dan tomatnya di blender aja, tambahkan garam, gula secukupnya dan 2 lbr daun jeruk ( boleh skip jika tak biasa ) #makananterlanjurlaris #mieayam #makan2 #makanapa #masakanibu #sotoayam #bekal #bihun #idebekalhariini #makananhits #makanmakan #menusarapan #pesonakuliners #masaksendiri repost @yendaniels

RESEPI MAGNUM KAMPUNG GEBU FILLING SUSU Blender hingga sebati : 1 tin susu cair 1 cawan whipping cream (atau susu full cream) 1/4 tin susu pekat 1 sudu besar ovalette 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu kecil glycerine (untuk efek gebu) - takde pun takpe, ada lagi bagus Secubit garam (Kalau leceh nak beli semua di atas, beli VANILLA AISKRIM dalam tub tu, tunggu cair - kalau tak sabar, blend je dengan 1 cawan susu full cream, terus siap) SALUTAN CHOC Dark / milk compound coins (jenama apa pun boleh) KEPERLUAN LAIN Plastik aiskrim Air panas dalam mug Garfu / kad / ruler atau apa2 sahaja Corong kecil CARA - CARA : 1. MESTI sediakan dulu filling dia. Blender semua hingga sebati. Tuang ke dalam jug dan ketepikan. 2. Masukkan 10 biji (tak boleh kurang nanti choc tak salut) DARK COINS dalam plastik aiskrim. TAK PERLU SUSUN. 3. Masukkan plastik aiskrim dalam AIR PANAS DALAM MUG hanya paras choc sahaja. Bila dah cair, guna garfu untuk ratakan hingga paras mana yang kita mahu. 4. Masukkan corong plastik kecil di muncung plastik aiskrim dan tuangkan filling hingga paras choc. Simpulkan. Masuk kat freezer, selepas 5 jam baru boleh makan. Baiknya buat malam, walaupun tidur tak leh nyenyak sebab tak sabar nak bangun nak rasa tapi kena tidur juga. Tau-tau dah 5 jam dah. Kehkeh Selamat mencuba, silakan share moga bermanfaat! kredit: nieza nor hamnira . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Nak lagi tips masakan? Follow ramai2 @resipikampung . . Ada peminat tak megi..? kalau kena gaya memang padu dia pergi.. 😍😍 Sedikit info : Tambah sesudu serbuk kari daging babas..Baru kuah pekat likat kaw2.. Moga bermanfaat untuk semua😊 Kredit Norfadhilah Ibrahim . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

LAIN KALI DAH PANDAI PINJAM , PULANG LA BALIK ZUL !!😡 sape dpt carikan zulhilmi ni min bgi reward. Geram betul ni 😤😤😂 . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

Kuih Cara Manis . Bahan-bahan utk adunan 1 cawan tepung 1 cawan air pandan ( 1 cawan air + 4-5 helai daun pandan, blend & tapis) 1 1/4 cawan santan (segar dari pasar) 1 sudu besar tepung kastard 1 sudu kecil margerin 1 sudu besar minyak 1 biji telur (saya buang pusat telur tu utk elak hanyir) 1 sudu kecil esen vanilla (utk elak hanyir telur) Sedikit garam Pewarna hijau epal Bahan tambahan Gula perang (untuk letak ditengah2 adunan)- boleh guna gula putih atau gula merah. Cara: 1. Campur semua bahan kecuali gula perang ke dalam blender, blend hingga halus 2. Panaskan acuan, dan sapu minyak 3. Masukkan adunan (sila rujuk video) 4. Letakkan gula perang ditengah2 bila adunan dah sedikit keras dibahagian tepi (warna tepi dah bertukar pekat sikit) 5. Tutup acuan dengan penutup periuk supaya kuih masak sekata. 6. Angkat dan hidangkan . Jangan lupa follow . Suka masak @resipikampung Suka resipi @rasa.antarabangsa Tempah kek @mysabrinabakery Suka travel @mytravelmurah Suka tips @lifehack.my Kredit @adikfoods . . LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 . #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

🇦‌🇳‌🇦‌🇰 adalah titipan Allah yang harus kita jaga sebaik mungkin, karena anak anugrah yg tidak dapat dinilai dengan apapun. Oleh karena itu mulailah menjaga si kecil dari sejak dalam kandungan hingga ia lahir, beranjak besar hingga ia dewasa nanti. 👪🍃 👉 Tugas orang tua tidak hanya memberi anak sebuah kebutuhan dunianya semata, tapi wajib orang tua untuk memberikan anak semua kebutuhab rohaninya. Mengajarkan iman yang benar, mengenal tuhan dan melaksanakan semua perintah dan larangannya. 💑 "JANGAN TUNDA ‌🇰‌🇪‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱‌🇦‌🇳 SELAGI USIA FISIK DAN MATERI MASIH MAMPU. #makanmakan #sukamakan #kakimakan #nonhalal #makanbanyak #makan #makanyuk #lapar #makan2 #seleranusantara #makanantradisional #lupadiet #makanmakanmakan #makanansedap #sukamasak #laperbanget #masakmasak #sayasukamasak #foodhits #maknyus #citarasaindonesia #pesonakuliners #kulinermania #jangkrikkuliner #reseproemahku #pecandumakanan #wowlaper #makanananindonesia

Ada Peminat Emma?Jom Follow IG Masakan Beliau 👉 @dapur.emma . Resipi Teh Ais Dhaka Bahan-Bahan - Sediakan Teh serbuk dan korang kena ikut sukatan air tau ! - Sediakan susu Full Cream – kalau pekat sangat , korang tambah air okay , tambah secukup rasa yaa… - Gula juga letak ikut citarasa korang tau.. - Sediakan 2 biji buah pelage/ kayu manis /cengkih - Potong cincau dengan halus. . . Cara-cara yang korang perlu ikut : 1) Korang panaskan air dalam periuk dan masukkan kesemua bahan di atas. Kemudian, last baru korang letak cincau okay 2) Kemudian, korang kena kawal keadaan api , jangan terlalu besar hingga boleh membuatkan teh melimpah keluar tau. 3) Manakala, sukatan susu pula bergantung pada berapa orang yang nak minum dan pastikan ia secukup rasa okay. 4) Bila korang dah tengok berbuih mendidih, warna pun dah jadi cantik, korang boleh tuang dan minum panas-panas ya. Nak letak ais pun boleh bagi korang yang suka minum ketika sejuk. . Credit: malayfoodielicious . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170

Ada Peminat Emma?Jom Follow IG Masakan Beliau 👉 @dapur.emma . Resepi utk org yg selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli 😆😆 . Bahan-bahan . - Susu coklat (sy guna farm fresh premium choc milk, tak manis tak muak, SEDAP! - Choc chip (lebihan buat biskut raya 🤪) - Ais . Blend semua. Siap 😁 . Senang je kan, rasa ala2 choc cream chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy . Update : kalau nak rasa java chip (mocha) boleh tambah cafe latte farm fresh 😉😉 . Selamat ngeteh guys 😎🌅🌇 . kredit Mohd Fadzli . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170